Här nedan beskrivs vårt standardutbud av föreläsningar och retreats i Sverige. Vi anpassar oss gärna efter era önskemål och kan ge förslag till aktiviteter att utföra vid personliga möten eller online. Basen för Chinmaya Sverige finns i Katrineholm, men aktiviteter kan även anordnas på plats som ni önskar och tillhandahåller. Kostnad beror på gruppstorlek och reskostnad.
Föreläsningar
1. Hinduismen (Sanatana Dharma) och Kunskapens väg (Jnana Yoga, Vedanta)
Ger en välbehövlig, klar och tydlig överblick över Sanatana Dharma och dess ”läroplan”. Exempel på frågor som berörs är: Vad är Hinduismen, Yoga och meditation? Vad har jag för nytta av hinduismen och varför behövs en guru? Är hinduismen relevant i vårt moderna samhälle? Vad är meningen med livet? Vi kommer även att diskutera praktiska verktyg för ökad sinnesro och harmoni och hur vi kan dra nytta av dem i vårt moderna liv. Denna introduktion ger en bra grund för vidare studier, men är också intressant för alla som vill veta mera om en av de stora världsreligionerna, t ex skolelever.
2. Yoga och meditation
Introduktion och praktisk handledning för att komma igång. Allt som behövs för att praktisera yoga och meditation på egen hand i vardagen.
3. Hur blev Manoj Stenström från Sverige Somesh Chaitanya i Indien?
Berättelsen om den personliga resan ifrån ett ganska vanligt svenskt liv till ett liv som hinduisk munk i södra Indien. En spännande inblick i hur man kan förändra sitt liv. Passar alla, men särskilt för ungdomar som söker mening med livet och hopp inför framtiden.
4. Andlighet i vår vardag
Vi går igenom olika vardagssituationer och undersöker hur vi kan finjustera vår kontakt med världen baserat på våra inre egenskaper.
5. Varför gör vi?
Beskrivning av ritualer och levnadsregler som följs inom hinduismen och vad de symboliserar.
6. Lycka, modern vetenskap och Yoga
En analys där vi tar hjälp av modern psykologi och forskning för att visa sambandet mellan yoga och lycka.
7. Ödet och den fria viljan
Vad är ödet, vilken roll har min fria vilja i jakten på lycka.
Studier av Vedanta
1. Regelbundna studier i centrala och grundläggande andliga texter
Det klassiska sättet att lära sig är genom att börja studera och analysera så kallade förberedande texter. Det är mycket givande och ger en inblick i det systematiska sättet att studera filosofi. Exempel på texter att studera är: Sadhana pancakam (fem verser om andlighet), Tattvabodha (Boken om definitioner), Atmabodha (Boken om kunskap).
2. Regelbundna studier av Bhagavad Gita
Här studerar och analyserar vi en av hinduismens viktigaste texter. Den innehåller allt vi behöver för att uppnå lycka och harmoni. Studierna börjar med en introduktion inklusive Gita Dhyanam (Gita meditation) som följs av handledda kapitelstudier.

Retreats
Våra retreats ger en unik chans att uppleva en tid i en genuin andlig atmosfär. Omfattningen kan vara från en halv dag upp till tre dagar. Innehållet kan bestå av föreläsningar, Vedantastudier, praktiserande av guidad meditation, yoga, vediska ritualer, naturupplevelser samt filmvisning och planeras efter gruppens utformning och behov. Retreats anordnas för minst fyra deltagare och kan innehålla helinackordering på olika platser i Sverige, men kan också anordnas på valfri plats som tillhandahålls av deltagarna.
